Akıllı Sayaç Nedir?

Photo of author

By İhsan

Akıllı sayaçlar diğer bir adıyla dijital sayaç olarak biliniyor. Türkiye’de artık analog sayaç kullanımı da yerini yavaş yavaş dijital sayaçlara bırakıyor. Bu sayaçlar tasarruf konusunda etkilidir. Ve kullanıcılara farklı alternatifler sunduğu için de faydalı görülebiliyor. Fakat akıllı sayaçların dikkatli kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde tasarruf yerine sizi zarara uğratacaktır. Bunun içinde akıllı sayaç kullanıyorsanız öncelikli olarak tarifeleri bilmenizde fayda var. Bu sayede doğru tüketim şeklini gerçekleştirmiş olursunuz.

Akıllı sayaç tarifeleri nelerdir?

Akıllı sayaçlardaki tarifeler 1 zamanlı ve 3 zamanlı olarak ayrılmış durumda. Bir zamanlı olanların adından da anlayacağınız gibi gün içerisinde kullanmış olduğunuz elektriğin tek bir fiyat üzerinden sabitlenmiş olduğu tarife. Üç zamanlı akıllı sayaç tarifesi ise gün içerisinde üç farklı tarifeden fiyatlandırılıyor. Size hangi tarife uygun oluyorsa sizde onu tercih edebiliyorsunuz.

Akıllı sayaç tarifelerinin fiyatları nelerdir?

TEDAŞ tarafından açıklanmış olan tarifeye göre elektrik enerjisi fiyatları dört ayrı şekilde fiyatlandırılıyor. Bu fiyat tarifelerine bakacak olursak aşağıdaki gibi şekillenmiştir.

  1. Bir zamanlı tarife 17,80 kuruş/kWh
  2. Üç zamanlı tarifeler içerisinde yer alan
  • 06:00 – 17:00 saatleri arasını kapsayan gündüz tarifesi 16,545 kuruş/kWh
  • 17:00 – 22:00 saatleri arasını kapsayan puant tarifesi 28,294 kuruş/kWh
  • 22:00 – 06:00 saatleri arasını kapsayan gece tarifesi ise 8,097 kuruş/kWh olarak belirlenmiştir.

Tarifelerden anlaşılacağı gibi puant tarifesi, elektrik üretimin en yüksek fiyattan uygulandığı bir tarife. Buna göre akıllı sayaç kullanan her kullanıcının tasarruf ettiğini söylemek doğru olmayacaktır. Tüketiciler buna göre yüksek elektrik kullanıyorsa üç zamanlı tarifelerden zaman aralıklı olanını tercih etmeleri gerekiyor. Buna göre elektrik fiyatının en düşük olduğu saat aralığı 22:00 – 06:00 olarak karşımıza çıkmaktadır.

Son olarak akıllı sayaçlar konusunda dikkat edilmesi gereken hususlardan birinin de sayaçların saatlerinin kontrol edilmesi olduğunu söylemek istiyoruz. TEDAŞ tarafından 10 yılda bir değiştirilen akıllı sayaçların 3 zamanlı tarife içerisinde hizmet vermesi için TEDAŞ’a başvuru yapılması da yine öncelikli durumlardan biridir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.