Fosil Nedir ve Nasıl Oluşur?

Photo of author

By İhsan

Fosil kelimesini çok kez duyduk ancak tanımlama yapmak gerekirse canlıların öldükten sonra milyonlarca yıl bozulmadan sertleşerek kalan kalıntılarına fosil denilmektedir. Ömürlerini tamamlayan canlılar öldükten sonra bedenleri toprak üzerinde kalır ve doğanın şartları gereğince üzerleri de bir müddet sonrasında toprakla ya da kumla kaplanır bu sayede üzerleri kaplanmış olacaktır.

Üzeri toprakla örtülen bir canlı ise hava ile teması kesilecek demektir. Dolayısıyla bu şekilde binlerce yıl bozulmadan kalabilirler. Bir canlının toprak altında bozulmadan kalabilmesinin yolu oksijenle olan temasının kesilmesidir. İşte zaman geçtikçe bu canlı sertleşmeye ve dolayısıyla fosilleşmeye başlayacaktır. Bilim dünyasında bu canlıların bırakmış olduğu izler de fosil olarak tanımlanır. Fosilleri anlatmak için toprak tanımlaması yaptık ancak yalnızca toprak değil aynız amanda denizde ve buzullarda da bulunabilirler.

Fosillerin Yararlar Nelerdir?

  • Fosillerin insanlığa faydası oldukça fazladır. Aşağıda fosillerin faydaları liste olarak sıralanmıştır.
  • Fosiller bulundukları yerdeki geçmiş zaman coğrafi durumlarını belirler.
  • Fosiller iklim özelliklerini belirler.
  • Bulundukları yerlerdeki bitki örtüsünü belirlerler.
  • Geçmişten bugüne kadar olan canlılar hakkında bilgi edinilmesini sağlamış olurlar.
  • Yakıtların oluşumunu sağlar.
  • Evrimler hakkında bize bilgi verir.

Fosil Nedir ve Nasıl Oluşur? Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Fosil Yakıt Nedir?

Fosil yakıtlar günümüzde en çok kullandığımız enerji kaynakları arasında yer alıyor. Günümüzde fosil yakıtlar denildiğinde doğalgaz, kömür, petrol gibi yakıtlar akla geliyor. Fosil yakıtlar doğal bir enerji kaynağı. Fosil yakıtlar için yenilemeyen enerji kaynakları diyebiliriz. Bu kaynakların tükeniyor olması bu kaynakların da bir müddet sonrasında yetmeyeceği anlamına gelmekte.  Fosil yakıtlar yanmasıyla birlikte asit yağmuru da meydana gelir.

Fosil yakıtların bir çok kullanım alanı vardır. Bu yakıtlardan ısı enerjisi elde edilir. Burada iki tür yakıt çeşidi vardır bunlardan birincisi hayvanlardan elde edilen fosil yakıtlar ikincisi ise bitki atıklarından elde edilen atıklar. Hayvanlardan oluşan fosillerden petrol elde edilir bitkilerden ise kömür ve odun.

Yararları nedir?

Fosillerin insanlık için yararları oldukça fazladır. Sanayi tesisleri, otomobil ve makinelerde olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.