Jeotermal Enerjinin Dezavantajları

Photo of author

By İhsan

Jeotermal enerjinin ne olduğu konusunda daha önceki makalemizde size bahsetmiştik. Ancak kısaca bir toparlama yapmak gerekirse. Yer altınının alt katmanında bulunan sıcak suyun kullanılması neticesinde elde edilen bir enerji türüdür. Jeotermal enerji her anlamda kullanılabilmektedir. Örneğin ısınmada kullanılabilir ya da elektrik üretimi için tercih edilebilir.

Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarına baktığımız da avantajlarının düşünüldüğünden de fazla olduğu görülüyor. Ancak bu avantajları elde edebilmek için bir takım dezavantajları da gözden çıkarmak gerekiyor. Bu makalemizi hazırlamamızın nedeni ise sizlere jeotermal enerjinin dezavantajları yani olası zararlarından bahsetmek. Çünkü az da olsa bir takım zararları var. Konumuzun devamında önemli bir başlık olan Jeotermal enerjinin zararlarının neler olduğu hakkında sizlere detaylı bilgiler vermenin gerektiğini düşündük çünkü bu sistemler hem karlılık bakımından yüksek olduğu gibi aynı zamanda da bir takım dezavantajları olabiliyor. Bunun içinde kullandığınız kaynağın ne kadar doğru olduğunu biliyor olmak önemli bir ayrıntı olacaktır.

Jeotermal enerjinin zararları nelerdir?

Suyun kalitesinde bozulmalar olabilir. Çünkü jeotermal enerji sistemlerinde yerin altından çıkarılan sıcak su boru sistemleri aracılığı ile gezdirilecek ve tekrar gönderilir. Bu dolaşım esnasında suyun içerisinde yer alan kükürt ve tuz boru içerisinde olan maddelerle etkileşime geçerek suda bir anlamda kirlenmeye neden olacaktır. Bu şekilde kirli su genellikle tarım arazilerinde kullanıldığı için gıdaları da ekleyerek insan sağlığına zarar verir.

Özellikle kalp ve karaciğer hastalıklarına neden olabilecektir. Açık sistem olarak kullanılan alanlarda sülfür, karbondioksit, amonyak, metan ve bor yayılması gerçekleşebileceğinden yukarıda belirtmiş olduğumuz hastalıklara neden olabilecektir. Açık sistemlerde en çok yayılan ise hidrojen sülfürdür.

Jeotermal Enerjinin Dezavantajları Jeotermal Enerji

Bu maddenin kokusuna baktığımız da adeta çürük bir yumurtaya benzer ve hava ile temas ettiğinde ciğerlere kadar inip kana karışır ve kalp akciğer hastalıklarına neden olabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz tehlikelerin bir üst kademesi ise asit yağmurları olmaktadır. Çünkü açığa çıkan kükürt dioksit gazı aynı zamanda asit yağmurlarına neden olacağından bitkiler, ağaçlar, göller ve akarsular da bu durumdan etkilenecektir. Burada bir karşılaştırma yapacak olursak jeotermal enerjinin yaymış olduğu kükürt dioksit bir kömür ocağının yaydığından 30 kat daha azdır.

Sonuç olarak değerlendirecek olursak yukarıda sizlere jeotermal enerjinin yaşam döngüsü ve küresel ısınmaya etkisi konusunda ayrıntılı bilgiler sunulmuş olacaktır. Havaya salınan gazlar ve bu gazlarında küresel ısınmaya olan etkisi bazın hayvanlarında yaşam ortamlarının değiştirilmesine olanak sağlayacaktır. Buda gerek sizin için gerekse doğa için doğru bir tercih olmayacaktır.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.