2015 Enerji Verimliliği Takvimi

Photo of author

By Çağatay Turgut

2015 Enerji Verimliliği Takvimi

Enerji verimliliği için büyük gelişmelerin yaşandığı 2014 yılını geride bırakırken yenilenebilir enerji ve enerji israfının önlenmesi adına büyük adımların atılacağı 2015 yılına hazırlanıyoruz. Onuncu Kalkınma Planı’nın Öncelikli Dmnüşüm Programları Listesi’nde bulunan “Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı “nın 1 . Grup Eylem Planları içinde yer almasıyla 2015 senesi enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, verimlilik arttırıcı projeler, enerji etütleri için hibe-destek ve kalkınma programlarının üretilmesi ve hayata geçirilmesi açısından yoğun bir sene olacak.

6 Kasım 2014 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI Plan Bütçe Komisyonu toplantısında açıkladığı Öncelikli Dönüşüm Programları , 1 . Grup Eylem Planları başlığıyla açıklanan taktik belgesinde bulunan Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı , enerji bağımlılığı konusuna atıf yapıyor . Enerjinin tamamına yakınını ithal eden Türkiye’nin enerji bağımlılığı konusunda netice alabileceği alanın enerji verimliliği olduğu bildiriliyor . Enerji yoğunluğu bakımından gelişmiş ülkelerin gerisinde yer alırken OECD ve AB ortalamalarının altında kaldığı açıklanan eylem planında enerji verimliliği açısından anahtar istatistikler ve hedefler listeleniyor.

2018’de Enerji Kullanımı %10 Düşecek

Kamu binalarında ifade edilecek verimlilik arttırıcı projeler ile 2012 senesi baz alınarak 2018’e kadar enerji sarfiyatının %10 düşürülmesi planlanan raporda enerji tasarrufu alanında baz alınacak öncelikler başlıklar şeklinde listeleniyor. Enerji Yoğunluğu rakamlarını düşürerek daha az enerji tüketerek daha çok imalat sağlama bölümünde ise amaç 2011 sene sonu itibariyle 0,2646 TEP/dolar olan rakamın 0,243 TEP/dolar seviyesine çekerek %10 iyileştirme sağlamak.

Enerji Verimliliği Yatırımlarına ve Ar-Ge’ye Yepyeni Finansman

Aralık 2015′ e hedeflenen başlık, enerji verimliliği yatırımlarına kredi veren bankaların, projenin tamamından elde edilecek net faydanın en az %50’sinin enerji verimliliğinden elde edilmesi ya da projenin tek başına %20 enerji verimliliği sağlaması benzeri ön koşulların tespitiyle başlıyor. Teknik gereklilikler pekçok enerji verimliliği projesinin finansmanını zorlaştırırken planlanan yatırımların finansmanı için gereksinim analizi yapılması rapora ekleniyor . Bu kapsamda, öncelikle projelerin rahatlıkla desteklenmesi için prosedürlerin basitleştirilmesi ve bankaların talep ettikleri garantiler için destekleme fonları oluşturulması konusunda çalışma yapılacaktır. Finansman desteği veren kuruluşlar açısından sektörün ve milletin bilgilendirilmesi ve bilgilendirilmesi için teknik destek ya da hibe sağlanması amaçlanıyor .

Ar-Ge desteklerine yönelik mevcut kriterlerin iyileştirilmesi için takvim Mart 2015’i gösteriyor.

Haziran’da Enerji Performans Sözleşmeleri ile yepyeni bir enerji verimliliği ihale-sözleşme kalemi açılıyor.

OSB’lerde kurulan Enerji Yönetimi Birimleri’nin (EYB) kapasiteleri güçlendirilecek, EYB mevcut olmayan OSB’lerde oluşturulması sağlanacaktır. EYB’ler açısından ifade edilecek brifing ve bilinçlendirme faaliyetlerine destek verilmesi; iki sene içinde tamamlanması bekleniyor.

Enerjiyi Verimsiz Tüketen Cihazlara Ek Vergiler

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli IV Sayılı Listede bulunan elektrikli ürünlerin, enerjiyi randımanlı kullanmalarına göre çeşitli oranlarda vergilendirilmesi hedefler içinde . Yakın tarihli bu başlık için uygulama Mart 2015.

Ayrıca ifade edilecek brifing ve kamuoyu çalışmalarıyla Enerji randımanlı teknolojilerin ve iyi uygulama örneklerinin KOBİ’lerde yaygınlaştırılması için rehber dokümanlar sene sonuna kadar hazırlanması tasarılanıyor .

Binalarda Enerji Verimliliği

Bina Enerji Performansı (BEP-TR) yazılım portalı üzerinden anket ve benzeri araçlar faydalanılarak belediyeler, ETKB uzmanları ve malzeme üreticilerinden ve öbür paydaşlardan veri alınarak kapsamlı fizibilite raporu hazırlanacak mevcut binaların enerji verimliliği konusunda hâlihazırdaki uygulamalara ilişkili olarak veriler derlenecek ve değerlendirilecek, böylece Mevcut binaların enerji randımanlı niteliğe dönüştürülmesi konusunda 1 . Eylemden ele geçirilen kapsamlı rapora ve geri bildirimlere göre kapasite oluşturma ve iyileştirme çalışmaları yapılması değerlendiriliyor. Bu kapsamda broşür, rehber belge , kamu spotu vb . araçlar yardımıyla; enerji tasarrufu, eko-tasarım , karbon ayakizi ve su ayakizi benzeri hususlarda alıcıların bilgilendirilmesi imkanı sunulacak . Böylece Enerji verimliliği yüksek ürünlere talebin ve son kullanıcıların farkındalık seviyesinin artırılması tasarılanıyor .

“2015 Enerji Verimliliği Takvimi” üzerine 5 yorum

  1. Ellerinize sağlık enerji veririmliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çok güzel içerikler mevcut.

    Yanıtla

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.